Krachtvoer #1

oktober 2013

Een festival rond eten

Editie 1: Grond 
Weinig onderwerpen roepen meer tegenstrijdige visies op, meer onzekerheid en heftiger emoties.(Uit Hamburgers in het paradijs van Louise O. Fresco)

Voeding is een centraal gegeven in ons leven en een essentieel onderdeel van onze cultuur. Wat je eet, vormt je identiteit. Voeding is gedefinieerd door je culturele achtergrond en is een keuze die je positie ten opzicht van de wereld bepaalt. Steeds meer mensen stellen zich dan ook vragen bij de ecologische, politieke en culturele facetten van voedsel. Omdat er op deze vragen geen eenduidig en pasklaar antwoord bestaat, creëren we een nieuw festival waarop dit thema grondig en creatief uitgediept wordt.

De eerste editie van dit festival bestaat uit een weekend vol documentaires, lezingen en een stevige randprogrammatie. Het thema van KRACHTVOER is ‘grond’, de grond van waaruit alles begint, een mythisch begrip in de hedendaagse cuisinerie. Welke invloed heeft de omgeving op de gewassen en dieren die ze voedt? Kan je proeven waar je voeding vandaan komt? Wat kan ‘grond’ nog betekenen in een geïndustrialiseerde en/of stedelijke omgeving? Hoe schemert het door in de keukens van een topkok?

In het programma is er plaats voor een reeks uitstekende, choquerende en instruerende films over eten: denk aan Food, Inc, Canned Dreams, Perrenial Plate, The Greenhorns, enz. Dit wordt aangevuld met lezingen, tastings, diners, expo’s en een markt.

Het programma kwam tot stand i.s.m. de foodblogsters van Alledagenhonger.be. Peter en meter zijn Kobe Desramaults, het icoon van terroiristisch koken, en Dorien Knockaert, journaliste en schrijfster van Goed eten, een jaar proeven, koken en zoeken naar eerlijk eten.

Omdat eten hip en lekker is! 

EXTRAINFO

Check www.krachtvoer.be voor het volledige programma, prijsinformatie en tickets. Voor ontbijten, diners en tastings moet je op voorhand reserveren.

Za 19 okt
12u-18u: festivalprogramma met films, lezingen, tastings, expo’s en markt
18u: exclusief diner door Transguardia
20u: avondluik met film en debat

Zo 20 okt
10u: filmontbijt
12u-18u: festivalprogramma met films, lezingen, tastings, expo’s en markt